This sections highlights some of the in-class activities and special projects in the primary years (Flex-6) in 2011-2012.

These reports are in mixed English and German.

Kinderparlament mit der Klasse 3a im Bundestag (2012)

Zuerst haben wir in Anwesenheit von verschiedenen Politikern, u.a. Hr. Ströbele und Hr. Wegner, eine Eiche und eine Linde vor dem Paul-Löbe-Haus gepflanzt und mit Essen und Getränken gefeiert. Einen Baum tauften wir auf den Namen „Frieden“, den anderen auf den Namen „Freiheit“. Vor vier Jahren wurde zum erst Mal ein Kinderparlament im Bundestag abgehalten. Meine Mama war damals Vorstandsmitglied von Türkiyemspor Berlin 1978 e.V. und hatte mit den Fußballspielern dieses Kinderparlament unterstützt. Ich war natürlich immer dabei. Und dieses Jahr mit meiner ganzen Klasse und Schülern aus anderen Berliner Schulen. Wir bekamen die Gelegenheit, einen Einblick in die Art und Weise, wie unser Land regiert wird, zu erhaschen. Wir machten uns vorher über verschiedenen Themen Gedanken, um im Dialog mit einigen Politikern Fragen zu stellen und darüber zu diskutieren.

Was war eigentlich der Anlass für das Kinderparlament?

Am 23. Nisan (April) 1920 eröffnete Mustafa Kemal Atatürk, der Gründer der Türkischen Republik, in Ankara das türkische Parlament und widmete diesen wichtigen Tag den Kindern unter dem Motto “ Kinder sind unsere Zukunft.“ Dieser türkische Feiertag wurde eingeführt, um zwischen den Kindern Brüderlichkeit, Liebe und Freundschaft zu fördern, damit diese, wenn sie erwachsen werden, in Frieden miteinander leben können. Gleichzeitig ist es ein Appell für globalen Frieden, Kinder aus aller Welt, unabhängig von Nation, Religion, Konfession, Sprache und Hautfarbe sollen diesen Tag gemeinsam feiern. Das Kinderfest hat auch in Berlin seit 12 Jahren seine Tradition gefunden und wird jährlich von Hunderttausenden besucht. Mädchen und Jungen aus vielen Nationen tanzen, spielen, singen und musizieren gemeinsam. Der Berliner Verein 23 Nisan e.V. möchte seit langem das Kinderparlament auch ins Europäische Parlament tragen, um Kindern zwischen 8 und 14 Jahren zeigen zu können, wie wertvoll die europäische Idee ist. Meine Mutter, die als Politik- und Medienberaterin für einen Europaabgeordneten arbeitet, hat es mitorganisiert.

Arda Isik, 3a

Treasure Island (2012)

An interdisciplinary art workshop in collaboration with the Nelson Mandela School (Flex F and 11th grade) and artist Swetlana Heger, 16.-20.01.2012.

This workshop dealt with art in the public space and its placement as part of our social system. The goal of the workshop was to raise awareness and issues through discussing questions of critical analysis such as “What is the function of a piece of art in the public today? Does an art work have to be “beautiful” in the common sense and does everybody have to like it?”

The practical part of the art project consisted of collaborative research, collecting of ideas and material and the final realization. The collective implementation of the art project was shared within the partnership between the primary and the secondary students.

• Primary's artistic focus: Working with colours, overlays/layers, collage
  • Secondary's focus: Minimalism, Pop Culture (fashion, film, magazines, graphics, design…)

The final presentation included the planning of the installation within the school building and a visit of the secondary students to the primary students, all of which were an integral part of “Treasure Island”.

3c Nutrition Project (2012)

This project introduces students to cooking fun within the theme of healthy eating. Each week represents a component of the Food Pyramid. The children bring items from their home kitchens as well as food for the unit. Responsibility, communication, fairness, teamwork, respect, recognition and mutual help are only a few of the social skills being trained there and learned. Of course it makes a lot of fun preparing the food together especially at the end of the lesson, when the students eat what they just made. For the final lesson, the children invite their parents to a buffet. This project shows how social learning can be integrated into the classroom in other ways.

5 & 6 Electives (WUV) Robotics (2011-2012)

In the 2011-12 school year, NMS Primary offered for the first time an electives (WUV) semester course for 5th & 6th graders on robotics. Using the NXT Lego Software plus building kits, students examined how to make a robot move and perform tasks. Science Teacher Tom Zlodre said students designed and programed their robots working in teams of two. On the day these photos were taken, the students were testing the strength of their robot against another team’s robot. Learning by doing is a great way to integrate math and technology concepts.

12.12.2017 Nelson-Mandela-Schule · Staatliche Internationale Schule Berlin | Nelson Mandela School · State International School Berlin